Wat je zelf kan doen tegen stress..

Je bekijkt nu Wat je zelf kan doen tegen stress..

Laten we gelijk met het positieve nieuws beginnen: je kan zelf prima iets tegen stress doen! In deze blog helpen we je graag met een aanpak om van je stress af te komen. Vanzelfsprekend is het bij ernstige stress symptomen verstandig om professionele hulp in te roepen, bijvoorbeeld van een stress coach of burn-out specialist. Maar als je nog niet zover bent, met onderstaande tips kan je prima je stress verminderen..

Wat kan ik doen tegen acute stress?

Bij stress die jou overvalt kan je een aantal dingen doen:

 • Kauw kauwgom. Volgens onderzoekers verminderd dit stress, waarom is niet geheel duidelijk: sommigen denken dat het kauw ritme de bloed toevoer naar je hersens stimuleert, anderen denken dat je kalm wordt van de smaak en geur van de kauwgom).<
 • Doe een (korte) workout. Door je lichaam in te spannen verlaag je de stress hormonen (zoals cortisol). Vooral een repeterende oefening (wandelen, joggen, yoga, traplopen, luchtboksen, bedenk het maar. elke inspanning is goed als jij je er lekkerder door gaat voelen).
 • Doe een ademhaling oefening. Leg je hand op je buik en adem bewust langzaam in en uit. Concentreer je volkomen op je ademhaling, als je merkt dat je gedachten weer afdwalen constateer je dat en concentreer je je weer op je ademhaling.
 • Lach! Als je lacht breng je jezelf in een blijere stemming. Het maakt niet uit of het een gemeende lach is of niet, begin met lachen en je zal zien dat je je beter gaat voelen. Oefen maar eens in hardop lachen.. Aanstekelijk, nietwaar?
 • Schrijf op wat je allemaal dwars zit. Schrijf alles van je af, en bekijk dan per topic of je al wat makkelijke oplossingen kan bedenken voor dat probleem, en schrijf die ook weer op. Zodra je overzicht krijgt zal je ervaren dat de onrust afneemt.

Wat kan ik doen tegen constante stress?

 • Drink minder cafeïne (koffie en thee). Je weet zelf wel waarom.
 • Zorg ervoor dat je goed slaapt. Vindt je dat lastig? Kijk geen beeldschermen meer ruim een uur voordat je gaat slapen, neem een warme douche een half uur voordat je naar bed gaat. Als je in bed niet kan slapen doe je liggend ademhalingsoefeningen (zie boven).
 • Je gedachten blijven in steeds het zelfde rondmalen. Als je dit herkent, kan je jezelf als externe waarnemer opstellen: kijk, daar is de gedachte weer. Maar in plaats van in de gedachte mee te gaan laat je de gedachte nu vertrekken, als rook van een vlammend blok hout naar boven verdwijnt door de schoorsteen. Of je gebruikt de theorie van het gedachtenkastje.
 • Eet gezond. Vermijd suiker en teveel zout, eet veel groente. Drink geen alcohol, dat kan een belangrijke stress versterker zijn als de alcohol is uitgewerkt.
 • Beweeg! Ga zodra het kan een wandeling maken. Neem altijd de trap, nooit meer de lift. Ga naar buiten, zorg dat je wat zon op je gezicht voelt. Ga sporten, dansen, planken, het maakt niet uit wat je doet maar kom in beweging!
 • Geniet! Het klinkt raar, maar neem je bewust voor om te genieten van leuke activiteiten. Als je brein iets leuks ervaart verlaagd dat de stress. Je kan dit effect nog versterken door vooraf kort te mediteren: beleef het in jezelf al voordat je naar iets leuks gaat (sport, theater, vrienden, een film, wat dan ook). Bedenk dat je daar naar toe gaat, en zie voor je hoe je daarvan zal genieten. Hoe lekker je jezelf daardoor gaat voelen.
 • Voel je niet schuldig als je een guilty pleasure hebt. Schuld vergroot de stress. Als je bijvoorbeeld stiekem rookt, of toch een glaasje alcohol drinkt: voel je er niet schuldig over maar geniet er dan ook van. Pas de hiervoor genoemde tip toe: beleef het vooraf en geniet er daarna echt van. Dan hou je aan deze ‘slechte’ gewoonte tenminste iets positiefs over.
 • Schrijf op wat je dwars zit. Maak een to do lijst, en verdeel de hoofdpunten daarna in 4 rubrieken: urgent en belangrijk, urgent en niet belangrijk, niet urgent maar wel belangrijk, niet urgent en niet belangrijk. Heb je ze? Dan kan je daarna een plan van aanpak maken. Alles wat urgent én belangrijk is ga je zelf als eerste doen. Dat wat urgent is en maar niet belangrijk voor jezelf kan je proberen door iemand anders te laten doen. Vraag de hulp in van collega’s, familie of vrienden. Niet urgent maar wel belangrijk? Dat moet je zelf doen, maar dat kan je prima inplannen voor een ander moment. Schrijf het in je agenda zodat je dat voor nu van je bordje hebt. Niet urgent en niet belangrijk? Dan doe je er niets mee. Of je moet het leuk vinden om te doen, dan valt het in de categorie geniet!
 • Neem tijd voor jezelf. Voel je niet schuldig, maar reserveer tijd voor jezelf. Weet dat het goed en belangrijk voor je is om even iets voor jezelf te doen, of gewoon even niets. Neem pauze, ga even rusten, je hebt het nodig. En nogmaals: voel je niet schuldig dat je niks hebt gedaan, maar voel hoe je jezelf weer wat positieve energie hebt gegeven.
 • Lees en kijk geen nieuws meer. nieuws is een commercieel product dat mensen onrustig maakt, je stress level verhoogt, je angsten onnodig verhoogt. Zorg in plaats daarvan voor ontspanning: lees een boek, luister naar muziek, bekijk een leuke film. Kijk maar eens naar dit filmpje, en besluit daarna dat je nooit meer nieuws gaat kijken..
 • Als je (letterlijk of figuurlijk) wakker ligt van een stommiteit die je hebt begaan, op je werk, in je familie, bij vrienden: wees je je bewust van het gegeven dat je elke dag opnieuw geboren kan worden. Dit is mijn persoonlijke motto sinds tientallen jaren, en het heeft me vaak geholpen. als je iets stoms hebt gedaan: ga de volgende dag niet het probleem vermijden, maar stel je op alsof je letterlijk opnieuw geboren bent. Dus ontloop niemand, maar pak de draad als herboren op. Benoem de stommiteit, of juist niet: ga het niet uit de weg en laat het achter je als iets dat is gebeurd. Je zult zien dat anderen het accepteren en je weer als normaal bejegenen, alleen maar omdat je hen – en jezelf – ook weer normaal bejegent.

Als dit je allemaal niet van je stress afhelpt vrees ik dat je toch echt professionele hulp in moet schakelen. Een laatste tip daarbij: zoek een hulpverlener goede recensies krijgt. maak een eerste (meestal) vrijblijvende kennismakingsafspraak voordat je je vastlegt. Beslis pas daarna, en ga daarbij vooral op je gevoel af. Veel succes!